Hvor mye bør du investere?

Å finne frem til et entydig svar på det spørsmålet er en utfordrende affære. Det er en fasit som vil variere med flere faktorer, og som også inneholder en god dose egeninnsats. Dessuten er det dine penger det er snakk om, og du bestemmer jo i bunn og grunn selv. Men dette bør du ha vurdert før du bestemmer hvor mye du vil investere: Det finnes flere elementer du bør ta med i regnestykket for å lande på det beløpet som er riktig for deg. Hvor mye du bør investere kommer blant annet an på hvor mye du tjener, andre midler du måtte ha tilgang på, hvor store utgifter du har og hvor mye risiko du er villig til å ta. Hvor lang tidshorisont du har og hvilken risikotype du er spiller også inn.

Husk at jo høyere sum du investerer, desto mer avkastning kan du forvente. Eiendomsutvikler Rajeev Lehar sa det enkelt til oss tidligere i år:

– Kort fortalt så blir det ikke millioner av kroner av småsummer, så det gjelder å ha riktig forventningsavklaring i bunn. Men for mannen i gata; husk at små beløp kan generere en passiv inntekt. Og det er veldig smart! Det er sjelden dumt å ha noe som tikker og går ved siden av. Alt kan skje, og da er det veldig fint å ha et ekstra bein å stå på – en slags bi-inntekt.

Hvor god tid har du?

Det er ikke bare hvilken risikotype du er som påvirker hvor mye du bør investere. Tidshorisonten din har også noe å si for hvor høy risiko du bør og kan ta. Har du fem til ti års horisont kan du ta høyere risiko enn om du trenger pengene igjen om ett år eller to. Bruk god tid på å vurdere alternativene dine og finn noe du er trygg og komfortabel med i så måte.

Husk at total risiko kan synke hvis du sprer investeringene dine. Det betyr at jo høyere risiko det er på en enkelt plassering, jo viktigere er det å spre investeringen på flere plasseringer. Det kaller vi å bygge en portefølje.

Hvor mye kan du avse?

Hvor mye du bør investere handler i bunn og grunn om hvor mye du kan avse av kapitalen din. Summen skal du helst kunne sette til side for en god stund – fem år er en fin tommelfingerregel. Det bør ikke være alt du eier og har, og det skal ikke være penger du trenger i det daglige.

Hovedformålet er selvfølgelig at investeringen din skal gi en avkastning, men uforutsette ting kan dukke opp av det blå. Du bør være forberedt på at kan oppleve negativ avkastning. Av den grunn bør du være sikker på at dette er penger du har råd til å tape – penger du kan klare deg uten, i hvert fall i en periode. Gjør en god analyse og husk at det alltid er risiko involvert når du investerer i noe.

Møt risiko forberedt

Å møte risiko uforberedt er ubehagelig. Men klarer du å være forberedt på disse og håndtere dem, så vil du lykkes bedre – og ikke minst ha det bedre underveis. Og skulle uhellet være ute? Husk at verken gevinst eller tap er reelle før de er realisert. Opplever du at investeringen din har fått en skikkelig corona-sveis, gjelder det å følge den strategien du har satt. Kan du bli i investeringen og ri ut markedsnedgangen, vil du kunne komme gjennom slike perioder på en god måte.

Les mer om crowdfunding her!

Del:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Rull til toppen