Bør du kjøpe “vanlig” aksjefond eller ETF?

Hvis du ønsker en bred aksjeeksponering, kan du enten kjøpe tradisjonelle verdipapirfond eller børsnoterte fond (ETF). Men hvilken type er mest populær, og hva bør du velge?

Norske Nordnet-kunder har omtrent ti ganger så mye penger plassert i verdipapirfond som i ETF’er. I våre nordiske naboland er kundenes ETF-andel en del høyere.

Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet tror den viktigste grunnen til at ETF’er er mindre populære i Norge enn i resten av Norden, er at det i Norge er lavere kostnader for indeksfond enn i våre naboland. Dermed får norske sparere og investorer minst like billig global eksponering ved å kjøpe et globalt indeksfond som ved å kjøpe en ETF med global aksjeeksponering.

ETF’er har imidlertid noen fordeler sammenlignet med tradisjonelle verdipapirfond.

– Ettersom ETF’er handles i realtid, vet du nøyaktig kjøps- og salgskurs. Man kan også komme raskere inn og ut av ETF’er enn vanlige fond, sier Sættem til Target.

Andre fordeler med ETF er at denne fondstypen har et bredere utvalg, for eksempel finnes det en del bransje-ETF’er og tematiske ETF’er for de som ønsker en spesiell eksponering.

ETF’er har imidlertid også noen ulemper i forhold til vanlige fond:

– Den viktigste er nok at du må betale kurtasje og valutavekslingsgebyr ved kjøp og salg. Det kan være forklaringen på at nordmenn flest velger vanlige fond. I tillegg har en del ETF’er vanskelige navn, noe som kan gjøre det mer innviklet å finne frem til den eksponeringen du ønsker.

– Hva anbefaler du en vanlig småsparer å velge, Bjørn Erik Sættem?

– Er du på jakt etter et billig globalt aksjefond for langsiktig sparing, vil jeg anbefale et ordinært globalt indeksfond. Slike fond fra KLP og DNB har årlig forvaltningskostnad på rundt 0,2 prosent. Du får det neppe billigere ved å kjøpe en ETF, siden du her må betale kurtasje og valutavekslingsgebyr ved kjøp og salg i tillegg.

– Ønsker du derimot å handle aktivt i indekser er ETF’er å anbefale, siden du kan kjøpe og selge på sekundet. Det samme gjelder om du er på jakt etter spisse eller sære bransjer eller tema. Innenfor videogaming har for eksempel Nordnet fem ulike ETF’er, men vi har ingen “vanlige” aksjefond i denne smale kategorien, sier Sættem.


Passive fond tar markedsandel

De siste årene har det vært en trend at indeksfond vokser på bekostning av aktivt forvaltede fond. I Europa er imidlertid syv av ti aksjekroner fortsatt investert i aktivt forvaltede verdipapirfond.

Thomas Furuseth i Morningstar sier til Target at indeksfondene vokser på bekostning av aktivt forvaltede fond, og at både ETF’er og ordinære indeksfond øker. 

– En av grunnene til at indeksfond blir mer populært, er at de har lavere kostnader enn aktivt forvaltede fond. Det er en utvikling som har vart i noen år, og med stadig sterkere fokus på kostnader og informasjon, er det all grunn til å tro at den utviklingen vil fortsette, sier Furuseth.

Det er ikke alltid enkelt å finne frem til kostnader i jungelen av fond. Kanskje kan denne oversikten fra Morningstar være til hjelp?

Del:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Rull til toppen