Hvordan velge rett crowdfundingsprosjekt?

Eiendomsutvikler Rajeev Lehar bruker selv crowdfunding for å hente kapital til sine eiendomsprosjekter. Han gir deg sjekklisten du bør ha med når du skal velge crowdfundingplattform.

Det finnes ikke en ekspert i verden som kan fortelle oss hvor veien går videre for ulike typer investeringer fremover. Historien viser bare at det vil gå oppover igjen senere. Inntil videre får vi trøste oss med at eiendomsinvesteringer kan brukes til å dempe fall i markedet. Og det finnes råd å få. Vi tok en prat med eiendomsutvikler Rajeev Lehar om nettopp dette. Han ser på eiendom som en attraktiv investeringsform – spesielt i disse dager.

– Det er mulig å tilpasse seg nedturer i markedet ved å gjøre konkrete tiltak. I eiendom kan du seksjonere, pusse opp, restrukturere leieavtaler, syndikere – kort sagt er det mange alternativer dersom markedet snur. Det gjør eiendom til en veldig interessant aktivaklasse, forklarer han.

En fot innenfor med en tusenlapp

Hvordan får man så en bit av eiendomskaken – hvis man verken har råd til å kjøpe egen utleieenhet eller et oppussingsobjekt, og gjerne ikke har kunnskap om eiendom heller?

– Her må du være kreativ! oppfordrer Lehar. – Vil du ha en liten bit så finnes det flere muligheter. Du kan for eksempel ta del i det via lånebasert crowdfunding – der er inngangsbilletten gjerne lav. Der kan du komme i gang med en tusenlapp eller to.

Ikke glem hjemmeleksene

Du skal ikke se deg blind på avkastning når du vurderer å investere, men alltid gjøre en grundig analyse i forkant for å belyse alle former for risiko involvert. Dette gjelder uansett investeringsform. Klarer du å være forberedt på ulike former for risiko, og hvordan du vil håndtere dem vil du lykkes bedre. Å møte risiko uforberedt kan fort bli dyrt.

– Innen eiendom bør du se etter transaksjoner der eiendommen kan økes i verdi, ved å tilføre noe. Det kan være oppussing, seksjonering, reforhandling av leieavtaler med mer. Eller du kan ha to (eller flere) exit-strategier, det vil si at du ved realisering enten kan selge eller leie ut. Mye av risikoen kan tas ut på forhånd på denne måten, ved å gjøre grundige analyser og tanker rundt hva du skal gjøre ved de ulike mulige tilfellene av risiko, mener Lehar.

Han har selv både tapt og tjent penger på eiendom, og ber deg enkelt og greit om å gjøre hjemmeleksene dine. 

– Velger du å investere i et utviklingsprosjekt på egenhånd må du gjøre en grundig sjekk av hvem du skal investere hos. Er det snakk om en prosjektinvestering må du se hele veien nedover i næringskjeden: Er kontraktene i orden? Hvilke kontrakter brukes? Det er først når ting ikke går som de skal at ting blir et problem. Da må det være sikkerhetsmekanismer nedover i kjeden som ivaretar prosjektet når uforutsette ting skjer, eller problemer oppstår, forklarer Lehar.

– Et bedre alternativ enn fond

Skal du bruke en tredjepart, som for eksempel en crowdfundingplattform, bør du gjøre en grundig sjekk av denne, prosjektene de har og alle som er involvert i dem. Her må du likevel til en viss grad stole på at plattformen har gjort jobben for deg.

– Har du noen tusenlapper til overs hver måned, mener jeg at lånebasert crowdfunding er et bedre alternativ enn for eksempel fond, fordi du selv kan gjøre en god del som du ikke får gjort med fond eller aksjer. Du kan gjøre egne undersøkelser, selv uten bakgrunn fra eiendom. For meg personlig blir et fond for diffust. Med crowdfunding kan du dra ut på adressen, ta, kjenne, føle, smake og lukte på det. Få en relasjon til prosjektet så du blir tryggere på det. Den oppsiden har du ikke i fond, fremhever Lehar.

Velg plattform med omhu

Lånebasert crowdfunding har gjerne kortere investeringsprofiler enn ved fondsinvesteringer, kanskje et år eller to mot flere år hvis du sparer i fond. Det er en ny måte for mange å spare og investere på. Det kan være smart, men det er også et faresignal der, mener Lehar:

– Det opprettes stadig flere plattformer og prosjekter. Det beste du kan gjøre er å være aktiv, gjøre hjemmeleksen din og være involvert. Sørg for at du plasserer pengene på et riktig sted for deg. Sjekk alltid risikoen og hvem som skal gjennomføre prosjektene, råder han.

Vil du vite mer crowdfunding av eiendom? Klikk deg videre her.

Gjør din egen risikoanalyse

Lehar anbefaler blant at du gjør en egen risikoanalyse ved å se på de underliggende prosjektene hver plattform tilbyr investering i. Er det totalrenovering, er det hotell, er det oppussing for utleie? Hvilke former for sikkerhetsmekanismer finnes som ivaretar risikoen i transaksjonene hvis noe skulle skje? Finnes det pantesikkerhet?

– Alt dette er noe du må ta med i vurderingen før du velger plattform og prosjekt, sier han.

Sjekkliste

  • Er det et prosjekt som trigger deg?
  • Kan du evaluere prosjektet?
  • Kan du gjøre en risikoanalyse du forstår?
  • Finner du risikoer som ikke står i prospektet?
  • Hva slags type verdi tilfører prosjektet til eiendommen?
  • Er kontraktene i orden – også nedover i næringskjeden?
  • Tikker prosjektet du skal investere i av på de kriteriene du har satt deg?
  • Er det en aktør som har gjennomført tilsvarende konsepter tidligere, eller en som har et nettverk med denne erfaringen?
  • Hvilke rutiner har plattformen for å velge ut og godkjenne prosjekter – i de fleste tilfeller er det de samme kriteriene som bankene bruker.
  • Finnes det noen form for sikkerhet for deg som långiver?

Del:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Rull til toppen