Investere i eiendom? Slik tilfører du verdi.

Eiendomsutvikler Rajeev Lehar investerer så godt som utelukkende i prosjekter der han kan gå inn og tilføre verdi. Da står han bedre rustet hvis markedet kommer ut for en korreksjon eller nedgangsbølge som nå. 

– Se etter prosjekter der du fysisk kan tilføre verdi. Da har du større anledning til å dempe eventuelle fall som kommer. Det er jo det som er så kult med eiendom som investeringsform. Du kan gjøre konkrete tiltak for å tilpasse deg markedet, forklarer Lehar.

Selv er han ikke så opptatt av hvor eiendomsmarkedet går, han har klokkertro på prosjekter der han kan tilføre verdi og gjøre noe selv. Han minner om det langsiktige fokuset i en eiendomsinvestering, og at det er enda viktigere å gjøre hjemmeleksen sin nå. Hver investor må faktisk gjøre seg opp sin egen mening – ikke putte penger blindt i noe bare fordi eiendom har sett bra ut de siste 100 år.

Gjør en solid analyse

Din egen due diligence prosess i forkant av investeringen blir altså viktigere. Vurder hvor verdiøkning kan skje og hva som er potensiell nedside. Du kan enkelt sjekke Finn.no og Eiendomsverdi for å finne hva ting leies ut eller selges for, og hvor lang tid det tar.

– Du må gjøre deg opp en egen mening, oppfordrer Lehar. – Det er veldig lett å gjøre en forhåndsanalyse, selv som uerfaren privatperson. I Norge ligger vi milevis foran andre land med tanke på transparens i eiendomsmarkedet. Gjør din egen vurdering og se på alle mulige risiko du kan komme på. Se hvordan prosjektene dine tikker av kriteriene du har satt deg.

Det finnes mange måter å øke verdien på. Noen av eksemplene Rajeev Lehar snakker om i videoen vår er disse:

  • Du kjøper et oppussingsobjekt og totalrenoverer det
  • Du kjøper en råtomt og får på plass en rammetillatelse eller utbyggingsplan
  • Du tar over en utleieeiendom og reforhandler alle leiekontraktene
  • Du skiller ut deler av en tomt for videresalg

Del:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Rull til toppen