Dette må du tenke på hvis du skal investere i eiendom nå

Over natten forrige uke ble hverdagen vår, ja hele verdenssituasjonen endret og vi måtte tenke nytt. Det finnes ikke en ekspert i verden som kan fortelle oss hvordan dette vil utvikle seg fremover. Men det finnes råd å få. Vi tok en prat med den norske eiendomsutvikleren Rajeev Lehar. 

Er det overhodet rasjonelt å forvente en avkastning i disse tider? Det er ikke bare at vi har Covid-19 (eller coronavirus) i alle kanaler. Store deler av arbeidsstyrken er i ferd med å bli permittert. Landets bedrifter får milliarder i krisepakker og småsparerne har sett verdiene sine forsvinne dag for dag.

Alt dette påvirker vår økonomi og vil ha noe å si fremover. Norge er veldig synkront på den måten – ingen slipper unna. Så hva nå?

Ikke unntaket som bekrefter regelen

Eiendom har vist seg å være en god investering på lang sikt, selv med korreksjoner i mer eller mindre jevne intervaller. Noen har trodd det er risikofritt og selvgående. Andre tror man blir rik over natten, og har irritert seg over at de ikke har hatt råd til inngangsbilletten.

Men det er selvfølgelig ingen som kan love at du blir rik hvis du investerer i eiendom. Enhver form for investering vil alltid innebære en form for risiko. Og eiendom er ikke unntaket som bekrefter regelen, selv om det har vist seg å gå kun én vei hvis du ser stort på det.

Det finnes ikke en ekspert i verden som kan fortelle oss hvordan dette vil utvikle seg fremover. Men det finnes råd å få. Vi tok en prat med den norske eiendomsutvikleren Rajeev Lehar. Han har både tapt penger og tjent penger på eiendomsinvesteringer de siste årene. Han minner oss om at hovedproblemet oppstår hvis du er nødt til å realisere pengene i en nedgangsperiode som nå.

– Da er det fort gjort å tape penger. Men kan du bli i investeringen og ri ut markedsnedgangen, vil du komme gjennom på en god måte, mener Lehar.

Vil du vite mer crowdfunding av eiendom? Klikk deg videre her.

Du blir ikke rik over natten

Du bør ha i mente at alle typer investeringer har utfordringer i blant. Børsen kan duppe tolv prosent på noen minutter, selskaper kan halveres i verdi mens du sover. Det er sjelden at alle piler peker nedover som nå, men historien har vist at de vil peke opp igjen senere. Det alle lurer på er hvor lang tid det er til senere.

– Det er lett å glemme at et tap, eller en gevinst, ikke er reell før de er realisert. Nå som markedet har snudd, gjelder det å kunne sitte i investeringen til dette har passert. Derfor sier jeg alltid at eiendom er en langsiktig investering. Du blir ikke rik over natten, forklarer Lehar og legger til at han forholder seg til to til fem år for langsiktig gevinst.

Selv er ikke Lehar så opptatt av dette, han har klokkertro på prosjekter der han kan tilføre verdi og gjøre noe selv – spesielt i dårlige tider. Dette skriver han om på sine egne nettsider også.

– Det er det som gjør eiendom til en så interessant investering. Hvis markedet faller, kan du fysisk gå inn og ta aktive grep for dempe fallet. Slik at du taper minimalt og ikke fullt så mye som markedet generelt. I disse tider blir det ekstra viktig å vurdere risiko og gjøre grundige analyser. Se etter prosjekter hvor det tilføres verdi og sørg for at du har flere exit-strategier tilgjengelig ved realisering, råder han.

Men, hver investor må gjøre hjemmeleksene sine og fatte sine egne beslutninger, ikke putte penger blindt i noe bare fordi eiendom har sett bra ut de siste 100 år.

Del:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Rull til toppen