Crowdfunding lar deg investere i eiendom for en tusenlapp

Sitter du stort sett med pengene i banken? Crowdfunding lar deg enkelt investere i eiendom, selv om du bare har noen tusen kroner på konto.

Penger avler penger.

Er du Petter Stordalen kan du boltre deg i gode investeringsmuligheter, siden du sitter på store summer fra før og har et stort kontaktnett. Dessverre er ikke de fleste av oss som Petter Stordalen. Ofte blir pengene bare liggende i banken, med en rente på litt over én prosent. Regner du med inflasjon og skatt, taper du faktisk penger på sikt.

Hvilke valgmuligheter har du for å få pengebeholdningen til å vokse, dersom du har begrenset med kapital? Du kan kaste deg på aksjemarkedet, men risikoen blir fort høyere enn mange er komfortable med.

En god løsning kan være crowdfunding av eiendom.

Eiendom – ikke lenger bare for de rike

Bolig og eiendom har lenge stått som en relativt trygg investering som også gir god avkastning. Selv gjennom finanskrisen har boligprisene i Norge bare fortsatt å stige: Fra 2004 til 2019 har kvadratmeterprisen økt fra 17 352 til 41 623 kroner. Det fører til at mange satser på eiendom, noe som også gir mange prosjekter å investere i.

Utfordringen er så klart at du trenger flere millioner bare for å kjøpe enebolig, og å investere i næringseiendom har enten vært utenfor rekkevidde for de aller fleste privatpersoner, eller vært veldig avhengig av svingninger i aksjemarkedet. Crowdfunding er i ferd med å endre på dette.

Via crowdfunding kan du tjene forutsigbart på eiendom uten å investere mer enn du har råd til. Det betyr at langt flere får muligheten til å investere, uansett formue og livssituasjon. Investeringen kan være så liten som en tusenlapp.

Nesten alle kan kaste seg på, enten du er en 20-åring som vil begynne å spare til å kjøpe egen bolig, en pensjonist som ønsker større forutsigbarhet og mindre egeninnsats, eller den ene halvdelen av et ektepar på 50 som vil investere videre i bolig etter å ha betalt ned eksisterende lån.

Par som flytter inn i ny bolig - hva er crowdfunding

Crowdfunding vokser i Norge

Nordmenn har begynt å få øynene opp for crowdfunding, eller folkefinansiering som vi kaller det på godt norsk. Fra 2017 til begynnelsen av 2019 har fenomenet vokst med 118 prosent i Norge, med 205 millioner kroner investert i 2018. Regner vi med hele Norden er vi likevel bare småplukk: Totalt investerte de nordiske landene samlet 450 millioner euro i samme tidsrom.

Det er stort sett regulativer som holder oss nordmenn tilbake, men myndighetene jobber med å løsne på disse (se lenken over). Sannsynligvis er også manglende kjennskap til fenomenet en årsak.

Det finnes fire varianter av crowdfunding. Vi skal gi deg en kort innføring:

Fire typer crowdfunding

Crowdfunding er egentlig akkurat det det høres ut som – finansiering via en folkemengde. I stedet for noen få, store investorer, skaffer gründere beløpene de trenger via mindre investeringer fra en hel rekke mennesker. Vi kan dele crowdfunding inn i fire hovedtyper, med forskjellige formål:

  1. Donasjonsbasert – Du donerer ganske enkelt penger til en sak, person eller et produkt du har tro på, uten å vente noe tilbake.
  2. Belønningsbasert – Du donerer penger i bytte mot en form for belønning, ofte i form av produktet som realiseres, eller ekstra bonuser. Dette er typen mange er kjent med fra sider som bidra.no eller kickstarter.com.
  3. Egenkapitalbasert – Her kjøper du aksjer i selskaper som gjerne er i oppstartsfasen og som ikke er børsnoterte. Du kan ikke hente ut gevinst før noen kjøper aksjene dine, og det kan ta lang tid. Risikoen er høy, men det fører så klart også med seg mye spenning og mulighet for veldig høy avkastning.
  4. Lånebasert – I stedet for å kjøpe aksjer i selskapet via egenkapital, bidrar du med et lån til høy rente, og avtaler når lånet skal være tilbakebetalt. Avkastningen blir dermed satt på forhånd – normalt skal det være langt tryggere enn å bidra med egenkapital.

Mens egenkapitalbasert crowdfunding har noen av de samme fallgruvene som tradisjonell aksjeinvestering, åpner den lånebaserte varianten opp en hel verden av nye muligheter. Den lar folk flest investere i eiendom, og er ment å gi høy og forutsigbar avkastning. Sjekk gjerne også ut vår investeringsguide.

Egenkapitalbasert crowdfunding

Crowdfunding av eiendom – en tryggere investering

Ingen form for investering er helt uten risiko, men crowdfunding av eiendom har tre store fortrinn som skal gjøre det tryggere enn mye annet:

1. Crowdfunding-selskapet

Investering i folkefinansiert eiendom skjer via egne crowdfunding-selskaper. Disse plukker ut prosjekter som virker seriøse og lønnsomme, og selskapet står som nøytral mellommann mellom eiendomsselskap og investorer.

Crowdfunding-selskapet er underlagt strenge krav fra Finanstilsynet, slik at useriøse aktører blir luket bort.

2. Du avtaler avkastning på forhånd

Når du gir eiendomsselskaper et lån, avtaler dere på forhånd når lånet skal være tilbakebetalt, hvor ofte utbetalingene skal skje, og hva renten skal være på. Det ligner på det å signere boliglån med banken, bare at du denne gang sitter på andre siden av bordet.

3. Pant i fysisk eiendom

Skulle det verste skje, og prosjektet viser seg å være ulønnsomt for eiendomsselskapet, har du pant i eiendommen (forutsatt at du har valgt et case med slikt pant). Det betyr at selv hvis eiendomsselskapet skulle gå konkurs, kan det være gode, fysiske verdier å selge for å tilbakebetale långiverne. Du står først på lista over dem som skal tilbakebetales i et slikt scenario, før noen av aksjeeierne ser en krone.

Hør Rotem Shneor snakke om hva investorer bør passe på når de vurderer å investere i lånebasert crowdfunding: 

En vinn/vinn-situasjon

Hva er så motivasjonen til eiendomsselskapet for å velge en slik finansieringsløsning? Svaret er restriktive EU-regler, som gjør det ulønnsomt for bankene å gi lån til en del slike prosjekt.

Selv med svært gode prosjekter, har altså mange eiendomsselskaper ikke annet valg enn å finne private investorer. De kan selvsagt ta inn partnere i selskapet, da må de gi fra seg mye av oppsiden og også kontrollen over selskapet. Via folkefinansiering av lån kan de heller tilby deg og andre en høy rente, men likevel sitte igjen med fullt eierskap og beholde størsteparten av kaken selv.

Ti prosent rente til deg svir så klart for eiendomsselskapet, men ofte langt mindre enn alternativet.

Lånebasert crowdfunding av eiendom kan altså være en vinn/vinn-situasjon for begge parter. Ikke bare kan det være en tryggere investering med god avkastning, men til og med en svært sympatisk en.

Del:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Rull til toppen